Monday, June 8, 2009

Virus H1N1 telah melanda PAS!!!

Nampaknya apa yang kita takutkan telah pun menampakkan tanda-tandanya. Aritu gua datang muktamar PAS, gua jadi menyirap jek tengok kebengongan kebanyakan perwakilan. Memang level pemikiran rendah.

Antara benda yg gua menyirap ialah :

1) Perwakilan bukannya berbahas usul, tapi diorg semua dok berceramah, berkuliah. Macam celaka! Muktamar ni dah la setahun sekali, pastu berbahas mcm celaka! Ternyata pendapat gua ni sama mcm apa yg TGNA tegur : http://malaysiakini.com/news/105985

2) Ada ustad bengong gi sound petugas media tak tutup aurat dlm ucapan perbahasannya. Bodoh, sape ajar ko dakwah mcm tu? Depan org ramai ko malukan petugas2 media non-muslim, pastu ko bangga. Celaka punya ulama!

3) Kebanyakan perwakilan berbahas tanpa hujah konkrit. Semua dok syok sendiri berceramah, pastu cakap pun nak ada style arab la konon. Ntah pape.

Tu je yg gua dapat tengok, pastu gua keluar jenjalan kat gerai2. Buang masa gua jek dengar perbahasan bodoh. Bukan semuanya bengong, tapi disebabkan kebanyakannya bengong, menyebabkan mood gua nak ikuti perbahasan terus padam.

Memang gua tak heran la nasha penipu tu boleh menang. Memang level pemikiran perwakilan cerdik sikit je dari perwakilan UMNO.

Sekarang ni nak menyesal pun dah tak guna. Lepas mamat nasha tu naik jek, terus buat kepala, hidupkan balik idea kerajaan perpaduan. Pastu selamba cakap pandangan TGNA tu cuma pendapat peribadi dia. Kurang ajar punya org! Lu bukannya rasa apa yg TGNA lalui selama ni nak pertahankan kerajaan Kelantan.

Gua rasa, dengan kemenangan hadi dan nasha ni, telah menghasilkan sebuah virus baru iaitu H1N1 (Hadi 1, Nasha 1) yang bakal meretakkan hubungan PAS dalam Pakatan Rakyat. Walaupun kebanyakan grassroot tak sokong idea tu, tapi virus H1N1 ni mempunyai kedudukan yg power dlm PAS.

Gua tak tau nak cakap apa dah. Gua harap 3 naib pres dpt counter cepat sebelum sejarah pahit berulang. Adios

9 comments:

lelaki_ini said...

"Perwakilan bukannya berbahas usul, tapi diorg semua dok berceramah, berkuliah. Kebanyakan perwakilan berbahas tanpa hujah konkrit"

Ni masalah yg diwarisi PAS dr dulu hgga kini. Masalah penyampaian awam. 5 minit b'ckp, kalo ada 1 point pun dah kira untung.

Biasanye x m'jwb soklan, kuar tajuk dan memanjanglebarkan hujah2 b'status 'atas angin'. Tu blom tajuk m'huraikan bab2 furu'. Masa t'bazir kat situ je. Effective communication fail.

Kat sini la pentingnya peranan Pengerusi muktamar mengawal proses p'bahasan. Teliti stiap kata2 pembahas, potong mana yg perlu, tegaskan p'gunaan bahas2 yg ringkas & padat. Bukan tadah telinga je.

"Ada ustad bengong gi sound petugas media tak tutup aurat dlm ucapan perbahasannya"

Ni pun masalah yg diwarisi PAS dr dulu hgga kini. Gagal dlm memilih method da'wah yg t'baik m'ikut waqi' & mad'u. Nak kata mangkok, lulusan Azhar. Org kata lu ekstrim & radikal, lu kata org tu sesat. Lu pikir la sendiri Ostad..

Anonymous said...

HIDUP PAS , HIDUP PAS , UNTUK BERGABUNG DENGAN UMNO , GABUNG JANGAN TAK GABUNG ... UNTUK HIDUPKAN MELAYU ...

Dee said...

Salam Saudara Blogger

Saya xfhm kenapa saudara dan bnyk lagi pengikut PKR semcm mengalami satu '' kejutan'' blla PAS DAN UMNO mewujudkan kerajaan perpaduan? ? Bila sebut UMNO saja ahli PKR bagai di rasuk ''setan Gondol'' mula lah meracau dgn segala cacian maki hamun yg tak terlintas langsung dlm fikiran dan ada yg langsung xmasuk akal..Inila ahli PKR bile mencaci UMNO seolah mereka ini hidup kekal dlm dunia tnpa memikirkan dunia akhirat..Kenapa?? Kerana UMNO rasuah?? pkr bagaimana? ? kak min siap bawah bukti nyata tu bkn rasuah kah? ? Xnak lah ckp bnyk..Apa bukti sekali pun kamu bkn percaya pun. .biasa la tu '' Konspirasi '' '' manupulasi '' ''provokasi'' entah mcm2 ayat ''kasi'' lagi la semua tu menjadi main mulut bagi Anwar. .dan semestinya apa yg kluar dari mulut Anwar itu sebagai satu ''Wahyu '' bagi pengikutnya..

Anwar bagaikan fhm sgt dgn org2 seperti kamu yg mudah di kelentong mcm lembu tak ada otak senang lah cucuk hidung diseret kemana saja,dijajah,ditunggang demi untuk mencapai cita2nya menjadi PM. PRESIDEN ?..kalau saya kata kan Anwar bnyak putar belit,menuduh org tnpa bukti.Asik salahkan org lain dan dia saja betul sedangkan dia cuma manusia biasa tidak lari dari kesilapan dan dosa. Apa pun saya kata kan tntng Anwar kamu xakan percaya..

Mungkin Pas telah sedar tntang siapa itu Anwar. maka Pas mula lah terfikir untuk bekerjasama dgn Umno..teruskan ''Kerajaan Perpaduan'' jika ianya membawah kebaikan bangsa agama dan negara. .teruskan. .

GAFARO said...

assalamualikum..........

semua mukmin adalah bersaudara tapi kita sebok nak makan daging saudara kita sendiri...

kita sebok la pasal pilitik negara kita tapi politik rumahtangga macam mana?

kita lupa asal kita,cuba kaji balik,

jangan buat islam tu mainan bibir.

kalau betul islam dihati takkan kita nak maki mukmin sendiri.

jangan la mukmin nak ikut telunjuk kalifah umar wannabe

Anonymous said...

ok la kalu pas nak gabung ngan umno nak wujudkan perpaduan... dari bergabung ngan DAP yang sial dan berhari komunis tue... kalu nak babit isu rasuah lak... aku rasa PKR dan DAP pun sama jer... biasa la kalu yang berkuasa da kepentingan.. rasuah mesti ada.. cuma orang yang betul2 beriman jer dapat bertahan... poyo la lu nie... ko tue yang kene virus H1N1

Anonymous said...

http://antichegupa.wordpress.com/

LeftenanMuda said...

bukankah umno skrg semakin jatuh? selaras dgn berakhirnya teori RAHMAN. mungkin pas boleh mengambil peluang dr keadaan semasa. keadaan ini tidak mungkin akan berulang lg kemudian hari. peluang tak akan dtg bnyk kali. kne amik peluang keemasan dpn mata~

tp, sblm buat keputusan, pas juga perlu la mengkaji dgn sedalam2 nya akan kebaikan dan keburukan bergabng dgn umno. kte sume tau, umno mmg xpandai main bersih dr azali lg. suke sgt dgn segala kekotoran dan daki2..

haish, kalo pas dpt ajar dorg gune sabun dan penyental, xpe la~

FieEst said...

"sesungguhnya seburuk2 org islam itu lebih baik dr sebaik2 org kafir~"

abg usrah aku time sek dlu bgtau.

USNO said...

yelaa...anwar lagi baik dari umno kafir laknatullah...parti fasad melayu...