Saturday, May 30, 2009

Kenapa UMNO-BN sangat benci Husam?

Gua dah banyak rilek. Kembali ke medan tempur. Hehehe.

Kali ni gua nak ulas terus pada isu pemilihan Timb Pres PAS. Dah dekat dah ni, tak sampai seminggu je lg. Gua pun tak tau apa yg ada dalam tempurung lutut perwakilan kali ni. Sebab gua tak sempat lagi nak round 1malaysia, check fikrah diorg sume.

Apapun, kali ni gua direct je la beb. Malas nak kias2 dah.

Camni, skang ni nasib dan masa depan PAS kini tletak di tangan perwakilan. Samada PAS boleh gi jauh atau ke lembah kejatuhan, sumenya bgantung kpd kebijaksanaan pwakilan.

PAS skang ni HANYA selangkah jek lagi dari putrajaya. (meh aku ulang 51 kali, HANYA SELANGKAH BEB!!!). Usia PAS dlm Pakatan Rakyat baru jek setahun, dan skang ni dlm peringkat penyesuaian laa..

Camni la gua bagi contoh sket..Kalo korg kawin pun, malam pertama tu mesti korg mcm malu2 sket, nak pegang tangan pun seram sejuk lagi. Masih kekok2 lagi.

Masa tu korg mesti mcm still dlm proses nak memahami hati budi masing2, nak menyesuaikan diri dgn kehidupan baru bersama. Kalo dulu yg laki tu main campak je kain baju atas lantai, skang ni takleh dah la. Kena gantung baik2, pastu letak dlm almari.

Yg pompuan plak, kalo dulu malas basuh pinggan mangkuk, malas masak, skang ni dah kena bukak buku panduan memasak, nak kena masak utk suami tsayang.

So, dalam setahun melayari bahtera, mesti ada gaduh2 sket, pgeseran sket, utk mematangkan pkahwinan. Biasa la tu...

So skang ni, bila korg nak PAS teguh dlm PR, kena la pilih pemimpin yg hatinya, jiwanya, fikirannya, tindakannya menuju ke arah mperkukuhkan PR. Kalau korg tau calon tu hatinya, jiwanya, fikirannya, tindakannya sebaliknya, takkan la korg nak pilih dia. Kang tak pepasal plak dia buat kacau bilau dlm PR.

Ok, kita ulas ttg calon2 Timb Pres satu persatu :

1) Nasa : Mamat ni pernah kantoi berjumpa UMNO secara sulit dalam gelap, pastu menipu ahli PAS. Bila Pak Lah kantoikan, baru la dia tergagap2 jawab kononnya apa yg dia buat ni mdapat restu Majlis Syura. Kepala otak dia, sbb TGNA sbg Ketua Majlis Syura tak tahu menahu hal ni. So, kalau korg nak penipu ni jadi Timb Pres, maknanya korg nak dia pecahkan keharmonian PR dan bawak PAS masuk UMNO. Direct je aku bagitau. Mamat ni pro-UMNO. Mamat ni prestasi sbg Timb Pres sebelum ni mmg out, underperformance, mandom, elitis. Sejak pindah ke rumah baru 1 juta kat bdr sri putra, nilai, mamat ni makin mandom.

2) Husam : Mamat ni dari segi prestasi gua mmg respek. Sbb dia mmg perform dlm pentadbiran Kelantan. Mamat ni byk perkenalkan polisi2 dan rancangan2 ekonomi, seterusnya dapat pkukuhkan sokongan rakyat kepada PAS di kelantan. Dari segi parti plak, mamat ni antara naib pres yg plg aktif turun padang selesaikan masalah2 & kerumitan, banyak pertahankan parti drp serangan media musuh, aktif dlm majlis pimpinan PR dan byk lg. Bab prestasi kerja, mamat ni mmg terkehadapan. Sbb tu la aku tak heran mamat ni kena serang teruk oleh media UMNO-BN, sebab UMNO-BN dah nampak hayat diorg akan jadi pendek kalo Husam digandingkan dengan hadi. Mamat ni pro-PR. Anak didik TGNA sejak 1990.

3) Mat Sabu : Mamat ni gua takde problem. Aktivis sejati, polis sume dah tensen tengok muka selamba dia kena tangkap. Mulut mamat ni mmg tajam, tapi lawak beb. Paling merakyat. Tapi gua nampak dia lebih strategik kalo diletakkan kat ketua penerangan, sebab dia sgt pakar dlm bab membalun UMNO-BN. Tapi kalo husam kalah, gua lebih rela mamat ni naik Timb Pres berbanding Nasa penipu. Mamat ni pro-PR.

Gua nak ingatkan perwakilan sume, kempen "kepimpinan ulama", "ulama vs profesional", "bahaya erdogan" tu sume benda2 nak alihkan perhatian korg sume drp menilai KPI, prestasi calon2 yg btanding. Karut marut. Sebab diorg tau, kalo pwakilan mnilai based on merit, prestasi, confirm Nasa akan kalah teruk.

Kesimpulannya :

1) Kalau korg menangkan Nasa, maknanya korg bersubahat ngan dia nak bawak PAS masuk UMNO-BN, pastu PR akan pecah, PAS akan bpecah, non-muslim akan tak pcaya kat PAS dah, Kelab Penyokong PAS akan terbubar.

2) Kalau korg menangkan Husam, maknanya korg bersubahat ngan dia nak kafankan UMNO-BN buat selama-lamanya, dan meletakkan PAS sebagai teraju utama umat Melayu-Islam, dan memimpin rakyat berbilang kaum menjelang PRU-13.

3) Kalau korg menangkan Mat Sabu, maknanya korg mengurangkan mudarat PAS berbanding korg pilih Nasa penipu.

INGAT, PAS HANYA SELANGKAH DARI PUTRAJAYA. JGN BSUBAHAT UTK GAGALKAN PAS DARIPADA MEMIMPIN MALAYSIA.

7 comments:

Fanatik AdukaTaruna said...

Takde modal, tiru AdukaTaruna....
Sebab tu blog tak dapat sambutan....

hazim said...

good job bro.. skrg bkn mase nak bg hint.. blasah je kalau sape salah.. gua mmg x suke sape mamat nasha tu.. biarla husam atau mat sabu mng..baru kuat PKR..

Kepala Merah Berjambol said...

Baru kuat PKR? PAS la samdol.....

taik idong said...

takpayah membebel.ko tu bukannye perwakilan.menyalak je keje.masuk Pas buat keje la.

Suara akar Umbi said...

Kalau nilai pemimpin yang nak ketengahkan macam tu hancurlah> Kita kenalah ada satu garis panduan yang bedasarkan kepada fikrah harakah.Jangan lah sebab boleh pidato maka bagus untuk penerangan( Mad Sabu).Kita patut tahu ciri ciri seorang yang di peringkat pusat khusunya Nombor 2 memimpin di peringkat pusat membantu Nombor satu secara bekesan bukan menyelelikan ajinda yang tersendiri justru nilai kepimpinan yang sepatutunya bekemampuan dalam semua hal temasuk hal antarabangsa,Memimpin parti,dan berkemampuan untuk pimpin kerajaan yang boleh di terima oleh semua kaum.Kalau sekadar penerangan tak payah lah kasi Mahfus pun boleh.Kerjanya cari sumber dan beritahu rakyat.Pemimpin yang kita mahu ialah bersifat global baru parti ni boleh diterima oleh semua lapisan masyarakat.Mak Sabu lah yang paling layak

kamal said...

mat sabu ni tak berkesan jadi timb pres. mamat ni tak pandai bab2 pentadbiran, tak kuasai ilmu2 semasa,blog pun xde dan byk lg sebab.

aku tak rela bertimb pres kan seorg yg takde kualiti selain aktivisme.zaman ni, level pemikir kena bantu pres.utk counter penasihat2 bangang hadi spt roslan sms, dr shamsuri, mustapa ali

TokTok said...

biar Allah jek yg menentukan siapa pemimpin yg layak...semua di tangan Allah...kepada fanatism2 pimpinan sedarlah...kemuliaan org nie kita tak nampak dengan hnya nilai dr sudut engagement org itu dgn org itu...tp semua pd tangan Allah...hatta kalau satu mase pimpinan itu bukan dari pilihan kita...walaq kene bagi...yg aku tak stuju ngan korang yg duk kate lebih2 kat mad sabu & husam ni..mcam da melupakan kbergantungan ngan Allah...itu sume kuase die...